Jelenlegi hely

Az íjászat szerepe a hagyományőrzésben

Az íjászat szerepe a hagyományőrzésbenA hagyományőrzés minden ország számára fontos, és egyre több embert érdekel valamilyen formában. Ezek a formák általában a fontos történelmi, katonai események újrajátszása általában, de az olyan hagyományőrző tevékenységek, mint az íjászat, is egyre népszerűbbek.

Az íjászat elsősorban a honfoglaláshoz köthető, tehát a magyar nemzet egyik legrégebbi, legfontosabb időszakára lehet vele emlékezni. Nem csak a honfoglalás során, hanem kb. a 18. századig használtuk az íjat harcászati célokra, majd a tűzfegyverek időszaka következett. Ezeket az időszakokat eleveníti fel a hagyományőrzés.

A hagyományőrzés azonban nem csak a múltat jelenti, hanem a jelennel együtt alkotják a hagyományokra történő emlékezést. A jelen általában a hagyományőrzés tárgyinál kap szerepet. Amíg a régi időkben fából, bőrből, hasonló rendelkezésre álló anyagokból, kézzel készültek az íjászati kellékek, addig manapság sokan használnak műanyagokat, és a kézzel készített eszközök helyett a gépiesített gyártás szerepet kap.

Az íjászat nem csak konkrétan a hagyományőrzésben, hanem több egyéb tevékenységben is szerepet kap. Ez elsősorban a sportot jelenti, ugyanis az íjászat olimpiai sportág, így sokan vannak, akik a sportról váltanak íjászatra, vagy fordítva, a hagyományőrző íjászat után kezdenek el sportolni.

Back to top