Jelenlegi hely

Mit kell tudni az ózonról?

Mit kell tudni az ózonról?Az ózon olyan molekula, amely három oxigénatomból áll, 1840-ben fedezték fel. A két oxigénatomból álló oxigénnel szemben az ózon instabil molekula.

Az ózon legfontosabb tulajdonsága, hogy rendkívül mérgező gázról van szó, ezért használat során nagyon körültekintően kell eljárni. Az ózon az egyik legerősebb oxidálószer, ha oxidálható anyagokkal érintkezik, a bomlás már alacsony hőmérsékleten is nagyon gyorsan történik.

Előfordulását tekintve megtalálható a talaj vegyületeiben, a vízben és az ózonrétegben. Az ózonréteg talán a legismertebb előfordulása, ez a földi légkör legalsó rétege. A felszínközeli ózon számos egészségi problémát okoz. Különösen veszélyesek és rákkeltők az ózon másodlagos reakciótermékei.

A veszélyek mellett azonban van egy kiváló hatása az ózonnak, aminek köszönhetően a veszélyek ellenére is használjuk, természetesen megfelelő óvintézkedések mellett. Ez a hatás pedig az ózon fertőtlenítő tulajdonsága.

Az ózon az egyik legerősebb fertőtlenítő anyag, ami rendelkezésünkre áll, az oxidálási hatásának köszönhetően. Amikor az ózon kapcsolatba kerül baktériumokkal, vírusokkal, gombákkal stb., akkor azokat azonnal megsemmisíti. A fertőtlenítés annyira hatásos, hogy ezek a mikroorganizmusok nem tudnak immunitást kialakítani az ózon ellen. Ilyen immunitás kialakulhat a hagyományos fertőtlenítőszerek ellen, és az idő múlásával kevésbé lesznek hatékonyak ugyanazon probléma megoldására.

Back to top