Jelenlegi hely

A targoncák kormányzása, irányítása

A targoncák kormányzása, irányításaA targoncák az áruszállítás, árumozgatás egyik legnépszerűbb gépei, áruházakban, raktárakban egyaránt kiválóan alkalmasak az árumozgatással kapcsolatos feladatok ellátására. De hogyan lehet ezeket a gépeket kormányozni, irányítani?

Először is bemutatjuk, hogy a kormányzás szerint milyen targoncákat különböztethetünk meg. A tengelyeket tekintve lehet egy vagy több kormányzott tengerű egy targonca, és mindkét típusból létezik három- és négytámaszú változat is. Léteznek különleges kormányzású targoncák is, ezek közül a legnépszerűbb a derékban csukló változat, de létezik mindenirányú targonca is. Hogy ezek közül melyik a jó választás, azt elsősorban az alkalmazás területe, jellegzetességei fogják meghatározni.

A kormányművet tekintve a legrégebbi megoldás a mechanikus kormányműves kormányzás. Ez kezdetben kiválóan megoldotta a feladatokat, azonban a mechanikus alkatrészeket sűrűn kell kenni, a kormánymű olajszintjét folyamatosan ellenőrizni kell, és a kormányzáshoz szükséges alkatrészek is viszonylag gyorsan elkopnak.

Ezt a megoldást felváltotta a szervókormány. A szervókormány könnyebb kormányozhatóságot jelent, viszont problémát jelent, hogy a rudazat erős igénybevételeknek van kitéve, ami kopáshoz, töréshez vezethet.

Külső munkahengerrel is történhet a targonca kormányzása, ami szintén rendkívül jó kormányozhatóságot jelent. Hátrány, hogy sok mechanikus elemből áll ez a rendszer, ami kopáshoz vezethet.

Back to top