Jelenlegi hely

Négyévszakos vagy nyári gumi?

Négyévszakos vagy nyári gumi?Sok autósnak eszébe jut, hogy a melegebb hónapokra nem nyári gumit vesz, hanem négyévszakos gumit. Mik a különbségek a nyári és négyévszakos gumik között? Jó megoldás nyáron négyévszakos gumit használni?

A nyári gumik feladata, hogy a nagy melegben, hőségben helyt álljanak. Ennek megfelelően arra vannak kifejlesztve, hogy a melegebb időszakban nyújtsák a legjobb teljesítményt. Ezt összetételük, anyaguk megfelelő megválasztásával érik el. Nyáron kevésbé kopnak, mint pl. a téli gumik, jobb a tapadásuk, jobban lehet velük fékezni, és segítenek az autó fogyasztásának csökkentésében is.

A négyévszakos gumik feladata, hogy minden évszakban, bármilyen időjárási körülmények között helyt álljanak. Télen ez problémát okozhat, ugyanis a téli havas, jeges utakon minden tapadás számít, és a négyévszakos gumik nem olyan jók, mint a minőségi téli gumik. Nyáron azonban már valamivel jobb a helyzet, különösen akkor, ha nem száguldozunk, hanem a megengedett tempóban haladunk mindig autónkkal.

Akkor érdemes tehát négyévszakos gumit választanunk, ha télen nem sokat autózunk, ugyanis, ha a leghidegebb téli napokon autóznunk kell, akkor jobban járunk, ha téli gumi van az autónkon. Ha meg tudjuk azonban oldani, hogy ezeket a heteket főként otthon vagy tömegközlekedve vészeljük át, akkor az év maradék részében a négyévszakos gumi megfelelő lehet átlagos autósok számára, ezzel pedig elég sokat spórolhatunk, mert csak egy garnitúra gumira lesz szükségünk a kettő helyett.

Back to top